Zijde kleding wassen en drogen

Bijgewerkt: 30 nov 2020


Voor het wassen van zijde kleding is extra voorzichtigheid geboden. Het wassen van zijde kan gemakkelijker gemaakt worden, dus relax en wordt niet gestrest! Je kan gewoon een kledingstuk van zijde kopen en genieten dat het zo heerlijk draagt en glanst.

Ik geef je in deze blog een handleiding hoe je zijde behandeld zodat het nog net zo mooi blijft als toen je het kocht.


Hoe zorg je voor zijde

Zijde kan je echt niet langer dan een paar minuten in water laten staan.

Laat zijde dus nooit weken in water dat brengt schade aan de stof.

Zijde is een sterke, natuurlijke, glanzende vezel en bestaat uit dierlijke vezels.

In dierlijke vezels zitten eiwitten. Je mag absoluut geen chloor gebruiken dat veroorzaakt erosie en dan kan de zijde dusdanig beschadigd worden.

Gebruik ook geen wasmiddelen die bleekmiddelen bevatten

Gebruik geen alkaline-houdend wasmiddel bij het wassen van zijde. De zijdevezel wordt hierdoor beschadigd. Juiste wasmiddelen om te gebruiken zijn wolwasmiddelen daar zit over het algemeen geen schadelijke stoffen in verwerkt.

Vermijd het drogen van zijde in direct zonlicht, omdat zonlicht na verloop van tijd schade kan veroorzaken aan zijden kleding. Ook is het beter om het liggend te laten drogen.

Substanties die alcohol bevatten, zoals in parfums en haarspray zullen zijde stoffen ook aantasten. Je kunt je parfum en haarspray dus het beste eerst laten drogen voordat je jezelf aankleedt. Of een hele grote handdoek om je heen wikkelen zodat er geen sporen van haarspray op je kleding terecht komt.


Hoe was je zijde.

Als je optimaal je zijde verzorgt dan zullen de kledingstukken veel langer meegaan en ook zeker stralend mooi blijven. Het is beter om zijde dus nooit in de wasmachine te stoppen ook al staat het in het etiket. Het is ten alle tijden beter om het met de hand te wassen zonder het te laten weken, maar gelijk uit te spoelen en rustig te liggend te laten drogen.

Je kan het kledingstuk ook naar de stomerij brengen, maar wel vermelden dat het zijde is zodat ze het met voorzichtigheid kunnen behandelen. Of als het kledingstuk een expliciete instructie bevat dat het gestoomd moet worden.

Dupion-zijde is ongeveer de enige soort zijde dat gestoomd moet worden omdat het wassen van deze stof de textuur en glans verwijdert. Dupion-zijde bevat een ruwe, onregelmatige textuur omdat het van dubbele zijde-draden is gemaakt.

Controleer eerst of het kledingstuk überhaupt gewassen mag worden: doe van te voren een test op een klein stukje van de stof om te kijken of de stof kan verkleuren. Neem een witte doek, maak hem vochtig en druk op het kledingstuk om te ontdekken of het kledingstuk kleur afgeeft. Is dit het geval? Dan moet het kledingstuk naar de stomerij en is het niet verstandig om het te wassen.

Geeft het kledingstuk kleur af of heb je het nog niet voor de eerste keer gewassen? Dan kun je de verf  fixeren door het kledingstuk 3 minuten in water en een half kopje natuurazijn te wassen. Die azijn stabiliseert en fixeert de kleuren. Ook neutraliseert azijn geuren. Zijde kledingstukken zullen daarna wel hun kleuren behouden onder normale omstandigheden. Azijn brengt bovendien een mooie glans en het ontvet een beetje. Azijn neemt echter geen vlekken weg.

Geeft het kledingstuk geen kleur af? Neem dan de eerste vlekken alvast weg met een voorbehandeling: dep met koud water en verdunde schoonmaakazijn op de vlekken in de stof. Let op: schoonmaakazijn is agressief. Gebruik het verdund – en kijk eerst of het met normale, witte azijn lukt.

Let op: gebruik géén azijn als er een gekleurde vlek in je kledingstuk is gemaakt, zoals een paprika-curry of saus vlekken. Dan moet je geen azijn gebruiken omdat azijn de kleuren stabiliseert.

Gebruik louw-warm water en milde zeep (wolwasmiddel).

Baby-shampoo kan ook.

Was zijde nooit warmer dan 30 graden.

Laat zijde nooit weken, maar spoel het meteen uit.

Wring, wrijf en draai zijde niet. Rol het in een handdoek om het water uit te halen.

Zijde in de wasmachine (afgeraden niet doen)

Zijde raakt beschadigd in de wasmachine.

Mocht je er toch voor kiezen om de wasmachine te gebruiken, gebruik dan de meest voorzichtige stand (wol-wasprogramma) en een mild wasmiddel.

Gebruik geen wasmiddelen die enzymen en ‘lighteners’ bevatten.

Gebruik voor het wassen van zijde een wasmiddel dat speciaal voor wol of zijde is gemaakt. Normaal gesproken raden we alleen waspoeder aan maar dit soort speciale wasmiddel is alleen in vloeibare vorm verkrijgbaar.

Gebruik het minste aantal toeren.

Zijden kleding mag niet gecentrifugeerd worden.Droogtips voor zijde

Hang zijde op om het te laten drogen. Nog beter is het om neer te leggen op een handdoek om te drogen Het zijde kledingstuk zal zijn vorm behouden.

Gebruik, zoals met iedere delicate stof, nooit direct zonlicht om zijde kleding te drogen. Dat vervaagt de kleur en beschadigt de zijde vezels. Nat zijde wordt geelachtig in direct zonlicht.

Leg zijde ook niet op een verwarming.

We raden het drogen van zijde in een wasdroger af. De zijde wordt dan statisch. Wasdrogers kunnen zijde kledingstukken op twee manieren beschadigen. Excessieve temperatuur en hitte maakt de kleuren mat en laat het zijde krimpen. Daarnaast zorgt frictie met de trommel ervoor dat garen breken.


Strijken van zijde

De meeste kreukels kunnen verwijderd worden door de zijde kledingstukken in de badkamer te hangen tijdens het douchen. Laat de vochtigheid het werk doen!

Is strijken alsnog nodig? Strijk zijde kleding bij voorkeur binnenstebuiten voor het strijken.

Te veel hitte kan de kleuren mat of geel maken of het kan de zijde verbranden.

Tijdens het strijken moet zijde niet besprenkeld worden met water. Dat veroorzaakt vlekken.

Succes met het wassen van je zijden blouse, sjaal of jurk!Zie de zijde producten op de site

Neem een kijkje bij de zijde Kurti en zijde kussens van India Lifestyle