Sari

De betekenis van het woord sari In het Sanskriet betekent een onafgewerkte strook van stof. Je kan sari op verschillende manieren schrijven :


1 sari

2 saree

3 shari


Wat is een Sari! Een sari een een doek van ongeveer 1 meter breed en 5 en halve meter lang. Deze is vaak niet afgezoomd of gestikt zodat je de sari precies op maat kan maken.

Doordat ieder een andere lengte van lichaam, benen en omvang heeft kan dat wat verschil maken voor de hoeveelheid stof die je nodig hebt. Daarom zijn de sari's op deze site niet gestikt je kan het wel als extra optie toevoegen, maar het zou beter zijn dat je de sari op de juiste lengte omzoomd.

Traditioneel is de sari een enkel stuk onafgewerkte stof. Vaak is de sari met zwaardere delen om goed te kunnen vallen. De rand of ‘zoom’ werd dichter geweven, evenals de ‘pallu’ (het decoratieve eindstuk). Tegenwoordig wordt de sari ook gemaakt zonder deze verzwaarde delen.


Een sari word gemaakt van verschillende stoffen. Doordat de temperatuur erg warm is word vaak gekozen voor hele dunne luchtige katoen vezels. Dan kijk je ook wat meer door deze stof heen.

Ook worden ze gemaakt van katoen met meer vezels erin verwerkt waardoor de sari weer wat dichter is van stof en minder doorschijnend. Door het warmere klimaat word ook vaak gekozen voor zijde wat extra verkoelend werkt en er ook nog eens extra elegant uitziet en een mooie glans geeft. Deze sari's zijn een stuk kostbaarder en prijziger. Tegenwoordig worden sari's ook van kunst zijde gemaakt zodat iedereen ze kan dragen en de prijs een stuk betaalbaarder is voor voor elke kaste en voor iedereen betaalbaar is. Ook heb je sari's van kant met gaas en ziet er heel erg sierlijk en sexy uit.

Deze met kant en gaas word meestal gedragen op een feest of trouwerij.


De sari is er ook nog met vele versieringen zoals steentjes, spiegeltjes, bloemen patronen en borduursels. Ook kan je de sari vinden in vele vrolijk kleuren en patronen.

Een sari is gemaakt van een lap maar bestaat uit 2 delen het eerste gedeelte is waar je ook als eerste mee begint om om je heen te wikkelen een rok. Het tweede gedeelte is het bovenste gedeelte.


Oorspronkelijk werd de sari gedragen als een enkel kledingstuk, maar door de Victoriaanse invloeden tijdens het koloniale tijdperk werd het als ongepast beschouwd. Doordat er teveel blote huid te zien was moest er een blouse choli genoemd en rok ( petticoat) onder de sari worden gedragen. Dit wordt tegenwoordig nog steeds zo gedaan.


Vaak wordt gedacht dat er veel veiligheidsspelden of haarpinnen nodig zijn bij het dragen van een sari, maar dat is niet het geval. Sommige mensen gebruiken voor de zekerheid toch spelden, maar daardoor valt een sari wat minder soepel en komen er wat gaatjes in deze mooie stof. Het lijkt ingewikkeld om een sari te dragen, maar dat is het zeker niet.


Het is bovendien een kledingstuk zonder sociale status, het wordt in alle lagen van de bevolking gedragen. Door iedere vrouwen maar ook door mannen. Bij speciale gebeurtenissen zoals bruidsjurk of als gast op een trouwerij. En voor het dagelijks leven.


Er zijn 100 verschillende manieren om een sari om te wikkelen of draperen.

traditioneel wordt gedragen in India, Sri Lanka, Pakistan, Bangladesh, Nepal,

Bangladesh, Afghanistan, Iran en Irak.


Kijk voor een mooie elegante sari bij de topic Sari kopen.
8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

India en covid-19.

Op het moment is het een verschrikkelijke situatie in India door de covid-19 Als je om je heen kijkt in India zie je overal met en ook zonder mondkapjes. Ik kan u nou niet echt vertellen dat de mensen

Pakket versturen buitenland.

Vanaf dit moment is het ook mogelijk om jou bestelling naar verschillende landen te versturen. Je kan dit doen omdat je daar woont. Misschien wel dat je bent geëmigreerd. En toch nog vaak op Nederland